host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • Efter censuren

  Den nya propagandalagen som förbjuder ”homosexuell propaganda” har lagfört över sjuttio personer, men ingjuter samtidigt kampanda i hbtq-rörelsen.

  Text Sven Hultberg Carlsson och Ann Törnkvist
  Bild Ann Törnkvist

  Som en säkerhetsåtgärd slussade åtta bredaxlade vakter i svarta kostymer in gästerna genom porten vid Nevafloden i Sankt Petersburg.

  Queerfestivalen Queer Fest arrangerades under nio dagar i september förra året. På grund av den nya propagandalagen, som säger att ”homosexuell propaganda” inte får riktas mot barn och ungdomar, tvingades arrangörerna att sätta en åldersgräns på 18 år.

  Sedan propagandalagen infördes i februari i år, har sjuttio personer arresterats och en har dömts, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Den har ådragit hård kritik från den ryska hbtq-rörelsen liksom aktivister och politiker utomlands.

  Kanske har lagen även haft en oväntad, positiv effekt. Ilskan som förbudet har väckt har mobiliserat de som inte tidigare kämpade för sina rättigheter, säger Polina Savtjenko på den ryska organisationen Vichod!, eller ”Kom ut!”, vilka är en av dem som anordnade festivalen.

  – Nu är vi många som är redo att slåss, säger hon.

  Polina Savtjenko menar också att lagen är luddig och tillämpas godtyckligt.

  – Det är ett bra redskap för att få bort demonstranter från gatorna. Men sen när man sitter häktad ändras anklagelserna till förargelseväckande beteende eller något annat, säger hon.

  Det är fortfarande oklart om lagen har förändrat vardagen för Sankt Petersburgsborna. Ute på gatan var man redan tidigare rädd för att vara öppen med sin sexuella läggning, poängterar flera avfestivalbesökarna.

  – Jag och min pojkvän visar inte vår kärlek öppet. Men det hade vi inte gjort tidigare heller, säger volontären Aleksander Petrov.

  Sverige är ett av flera länder som uttryckt sin oro för den nya lagen. Den svenska generalkonsuln i Sankt Petersburg, Jan Nyberg, var med när queerfestivalen invigdes.

  – Sverige har kritiserat den här lagen sedan de diskuterade att införa den i höstas, så Ryssland vet nog vad vi tycker, säger Jan Nyberg.

   

   

  Print Friendly

  Kommentera