host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • arkiv

  Gifta – men snart skilda åt

   

  Bild: Silva Eiseb

  Bild: Silva Eiseb

  I lördags gifte sig Lawrence Kaala med sin kärlek, Jimmy Sserwadda. Om två veckor ska han utvisas till Uganda, detta trots att bröllopet kan innebära fara för hans liv om han återvänder.

  Lawrence Kaala och Jimmy Sserwadda står inför en jublande skara människor på RFSL:s huvudkontor, som är smyckat med regnbågsfärgade ballonger och vimplar. Tidigare på dagen gifte de sig i S:t Lukas kyrka i Järfälla. En sambaorkester överröstar de finklädda festdeltagarna, och Lawrence och Jimmy ler brett med varsin guldring på fingret. Om två veckor ska Lawrence utvisas till Uganda, trots att risken är stor att han kommer gripas redan på flygplatsen i Kampala.

  Jimmy och Lawrence träffades flera år tidigare i Uganda. Jimmy var en av landets få öppna hbt-aktivister, och Lawrence kontaktade honom för att han behövde hjälp. De träffades i en hotellbar i Kampala. Redan då hände något, samtalet gled snabbt bort från de allvarliga frågorna. Den första attraktionen växte sedan till kärlek.

  Bild: Silva Eiseb

  De hann leva tillsammans i nästan fyra år innan en ugandisk tidning publicerade en lista där de outade påstått homosexuella män. Jimmy var en av dem. Han tvingades lämna landet, utan möjlighet att berätta för någon förutom för sin mamma. En dag var Jimmy bara borta. Han hade flytt till Sverige. Jimmys mamma behöll hemligheten, Lawrence fick inget veta.

  I Uganda är sexuella kontakter mellan män olagliga och kan leda till livstids fängelse. De senaste åren har den aggressiva stämningen trappats upp. 2009 kom ett lagförslag som möttes av internationella protester. Bland annat föreslogs dödsstraff för hiv- positiva homosexuella och livstids fängelse för den som uppmuntrar homosexualitet.

  Lawrence försköts från sin familj när han var 13 år, efter att de kommit på honom med att ha sex med en annan pojke. Han tvingades lämna sin hemby och bygga ett eget liv. I maj 2007 kom civilklädda män med pistoler hem till Lawrence. Han sattes i handfängsel och blev bortförd.

  ”Varför är du bög!?”, ”Det finns inga bögar i Uganda!”, skrek de.

  Männen klädde av honom alla kläder och slog och slog. Lawrence såg blodet rinna, grät och skrek. Smärtan från slagen kändes mindre och mindre, och han var säker på att han skulle dö.

  ”Jag slutar vara bög!” skrek han och gav männen namn på homosexuella vänner. Det hjälpte inte. Misshandeln slutade med ett slag med en pistolkolv i huvudet. Lawrence säger att det är ett mirakel att han överlevde.

  – Jag har varit genom den smärtan. Aldrig mer.

  Tre dagar senare vaknade han på ett sjukhus. Han hade dumpats framför entrén av en bil tillhörande militärpolisen. Sjukhuspersonalen trodde först han var död, men han tillfrisknade. Efter en tid hade kroppens sår läkt.

  Jimmy och Lawrence brukade gå förbi katedralen i Kampala och drömma om att gifta sig. Om Uganda bara varit annorlunda. Då hade de ingen aning om att deras dröm flera år senare skulle bli sann. Händelsen som möjliggjorde den resan inträffade den 15 december 2010. Lawrence levde med en ny kille och var ständigt utsatt av trakasserier från både polisen och det omgivande samhället. Tillsammans med två kamrater bestämde han sig för att protestera. Med skyltar som krävde lika rättigheter för homosexuella ställde de sig på en öppen plats, för att manifestera.

  – Vi är ju lika mycket människor som alla andra.

  Folkmassan omkring dem växte och blev aggressiv. Folk började kasta sten och polisen kom. Men inte för att skydda Lawrence och hans vänner. I stället blev de svårt misshandlade av polisens batonger. Efter den händelsen var han mer rädd än någonsin tidigare. Han kände sig inte trygg någonstans, det var dags att lämna Uganda.

  Efter att ha rest genom flera länder kom han av en slump till Sverige. Här började ett nytt liv. Det var svårt att komma till ett nytt land, så han gick med i RFSL. Lawrence har alltid på olika sätt kämpat för sin rätt. En dag 2011 damp RFSL:s tidning Kom Ut ner i brevlådan. När Lawrence öppnade kuvertet ryckte han till. Jimmy var på omslaget.

  – Det var en chock. Det kändes verkligare än verkligheten.

  Lawrence åkte från Kilafors utanför Bollnäs, ner till RFSL i Stockholm. Men ingen kunde hjälpa honom att få kontakt med Jimmy. Han åkte ner en andra gång, men till ingen nytta. Lawrence försökte en tredje gång och lyckades nu få prata med rätt person, som dessutom hade Jimmys telefonnummer. De möttes i entrén till RFSL:s kontor.

  ”Varför gjorde du så mot mig? Varför lämnade du mig?” Det var Lawrence första fråga.

  – Livet måste gå vidare, säger han i dag. Vi behövde uppfinna våra liv på nytt.

  Sedan dess har allt varit så mycket bättre. Kärleken som prövades hårt när de skildes åt i Uganda kom snabbt tillbaka och blev ännu starkare.

  – Här kan vi kyssas var vi vill, till och med i tunnelbanan.

  Kampen för att Lawrence skulle få stanna i Sverige vidtog, men den 23 januari fick han sitt slutgiltiga avslag. Tre dagar innan bröllopet skulle ske.

  Nu måste Lawrence åka tillbaka till Uganda för att därifrån ansöka om att få komma till Sverige som Jimmys make.

  – Det är som att först lyckas fly från ett lejon, och sedan plötsligt stanna och gå tillbaka ner i kulan, beskriver Lawrence känslan. Han är säker på att han kommer gripas direkt på flygplatsen när han anländer.

  På bröllopsfesten har alla gäster hittat sina platser och tagit mat från buffén. Första skålen utbringas till de nygiftas ära och alla hurrar. I den stunden känns det som med största sannolikhet väntar honom i Uganda långt borta, och samtidigt väldigt nära. Bara två veckor bort.

  Bild: Silva Eiseb

  Bild: Silva Eiseb

  Bild: Silva Eiseb

   

  Print Friendly

  Kommentera