host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • arkiv

  Sverige utvisar Karim till Uganda

  Bild: Jimmy Eriksson

  Bild: Jimmy Eriksson

  Inom kort får Karim Ssempijja veta när han ska utvisas till Uganda. Sverige har avslagit hans ansökan om asyl. De svenska migrationsmyndigheterna anser att Karim, som är homosexuell och beroende av bromsmediciner mot hiv, kan leva utan risk för sitt liv i Uganda. Samtidigt diskuteras återigen ett kontroversiellt lagförslag i Uganda, som kan innebära dödsstraff för hiv-positiva homosexuella.

  Redan i dag riskerar homosexuella långa fängelsestraff i Uganda, men varken Migrationsverket eller migrationsdomstolen anser att det är någonting som Karim Ssempijja riskerar att drabbas av. Nu ska han deporteras – datumet spikas vid ett möte den 23 november.
  – Jag mår inte bra, jag tänker på hur jag ska kunna överleva i Uganda som öppet homosexuell och hiv-positiv, säger han.

  Efter att Karim fick slutgiltigt avslag på sin asylansökan har ett kontroversiellt lagförslag åter aktualiserats i Uganda. Förslaget skulle innebära skärpta straff för dem som anses uppmuntra homosexualitet eller utför ”homosexuella handlingar”. Förslaget kan gå igenom redan till jul, rapporterar bland andra IRIN.

  Karim fick hjälp av en vän att fly från Uganda för drygt ett år sedan. På grund av sin sexuella läggning hade han blivit utsatt för hot och övergrepp.

  – Det hände flera gånger att folk sa: ”vi vill inte ha dig här”. Jag blev attackerad många gånger, säger Karim och pekar på sitt ena ögonbryn som bär spår efter ett slag.

  Vid ett tillfälle upptäckte Karims pojkvän honom tillsammans med en tillfällig partner. De hamnade i ett gräl, som drog till sig grannarnas uppmärksamhet. Grannarna kastade sten mot dem och tillkallade polis. I det tumult som uppstod blev Karims tillfälliga partner skjuten till döds. Grannarna förstörde senare Karims lägenhet. Efter dessa händelser bestämde sig Karim för att fly landet.

  Att leva som öppet homosexuell i Uganda är förenat med stora risker. Homosexuella handlingar är kriminaliserat och homosexuella har hängts ut i offentliga smutskastningskampanjer, bland annat av den ugandiska tabloiden Rolling Stone som 2010 publicerade namn och bild på 100 homosexuella som enligt tidningen borde avrättas.

  – Vi kan inte leva öppet i Uganda. Om du lever öppet riskerar du att bli attackerad eller dödad. Du kan inte kyssa din pojkvän på gatan, du är inte fri, säger Karim.

  Något skydd mot attacker av landets myndigheter väntar han sig inte att kunna få.

  – I stället för att skydda dig, kan polisen skjuta dig. Vi gömmer oss i samhället, säger Karim.

  Han sökte asyl i Sverige i augusti förra året. När det var dags för intervju på Migrationsverket hade han precis fått reda på att han var hiv-positiv.

  – Jag var rädd, jag var i ett nytt land och var väldigt stressad efter beskedet att jag har hiv, berättar Karim.

  Migrationsverket avslog hans ansökan, Karim överklagade till migrationsdomstolen men fick avslag även där. Migrationsöverdomstolen, som är den högsta instansen för asylprövning, valde att inte ge honom prövningstillstånd.

  – Jag undrar vad de här människorna vill? De påstod att jag lämnade olika historier. Men jag sa till dem att jag inte mådde bra vid den första intervjun – jag var så stressad över min situation och gick på stark medicin, förklarar Karim.

  Varken Migrationsverket eller migrationsdomstolen ifrågasätter att Karim är homosexuell och kommer från Uganda. Migrationsdomstolen ifrågasatte däremot hur många som känner till att han är homosexuell i hemlandet.

  Resonemanget innebär i praktiken att Karim förväntas leva utan att vara öppen med sin sexualitet, trots att det i Migrationsverkets egna riktlinjer (Rättschefens rättsliga ställningstagande om förföljelse på grund av homo- eller bisexuell läggning) står att det aldrig får krävas att en person ”skall göra avkall på en sådan grundläggande egenskap [som sexuell läggning] vid ett återvändande”.

  När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstaterade depression och posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Läkaren slog också fast att han inte kommer att kunna överleva utan bromsmediciner. Tillgången till bromsmediciner är något som Karim uppskattar med Sverige.

  – Det är något jag inte skulle kunna få i Uganda – de skulle döda mig om jag åkte dit, säger han.

  I en skrivelse från februari 2012 uttrycker Amnesty International oro över att diskrimineringen av hbt-personer, bland annat vad gäller tillgång till vård, kommer att öka om det nya lagförslaget går igenom. Även tidigare har hiv-positiva hbt-personer exkluderats från hiv-prevention och annan hälsovård, enligt Amnesty.

  Efter det andra avslagsbeskedet har Karim levt i en oviss tillvaro i Uppsala, i väntan på vad som ska ske. Han träffade en ny pojkvän under Stockholm Pride, men det är svårt för dem att ses eftersom ingen av dem har ett tryggt, eget boende. Karim är frustrerad över sin tillvaro. Han lever inte det liv han leva och känner ibland att han håller på att bli galen.

  – Jag skulle vilja vara fri att göra vad jag vill med mitt liv. Jag skulle vilja bli maskiningenjör och spela fotboll om jag fick chansen.

   

  Karin Råghall

  Texten är även publicerad i Feministiskt Perspektiv

   

  Print Friendly

  4 kommentarer till “Sverige utvisar Karim till Uganda”

  1. Eric skriver:

   Jag kanske fortfarande har behållit någon slags naivitet, men jag förstår verkligen inte hur hans situation kan vara så glasklar, och reglerna så glasklara, och att detta blir resultatet. Är det verkligen så enkelt? Är det inte något som saknas här?

   Om riktlinjerna kan kallas regler, betyder det att a-l-l-a HBTQ-personer från a-l-l-a länder med sådana här problem (Uganda, Sydkorea; tja, antagligen större delen av världen) har r-ä-t-t till asyl i Sverige? (Och kan man ens leva i Sverige utan att göra avkall [vad är det?] på sin avvikande sexuella läggning?)

   I vilket fall som helst låter det som ytterligare ett skamligt beslut. De har säkert plats för några snart arbetslösa sverigedemokrater också.

  2. [...] har skrivit om detta på bland annat Expressen Kultur. Även Johan Hilton och Tidningen Kom Ut! har skrivit om fallet. Flattr this [...]

  3. [...] har skrivit om detta på bland annat Expressen Kultur. Även Johan Hilton och Tidningen Kom Ut! har skrivit om fallet. Flattr this Tweeta asyl, [...]

  4. [...] har skrivit om detta på bland annat Expressen Kultur. Även Johan Hilton och Tidningen Kom Ut! har skrivit om fallet. Flattr this Tweeta anna troberg, hbtq, migration, [...]

  Kommentera