host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • Skuldens geografi

  LEDARE #3 2012

  Sex har sedan urminnes tider kopplats ihop med skuld. Uttalade och outtalade regler talar om vem som får ha sex, på vilket sätt, och när.

  I det här numret av Kom Ut vänder vi och vrider på skuldbegreppet och undersöker det ur flera olika perspektiv.

  På många vårdhem i Sverige är alla sexuella relationer mellan klienter förbjudna. Förbudet gör att de relationer som ändå uppstår döljs in i det längsta, och om något går snett kan det vara svårt för den drabbade att vända sig till personalen eftersom ett regelbrott begåtts. Marie Nordin har talat med vårdpersonal som berättar om hur välvillig omsorg kan bli ett övergrepp när samhället kontrollerar människors behov av närhet.

  Den allmänt vedertagna motsatsen till skuld brukar vara oskuld, det vill säga: att vara utan skuld, ren, utan skam, men också: utan en viss erfarenhet. Den som anses vara »oskuld« har inte haft sex (underförstått: vaginalt sex), och har en intakt mödomshinna (som om det fanns en sådan). Begreppet oskuld väcker helt enkelt frågor om vad som anses vara »riktigt sex«. Suzann Larsdotter reder ut begreppen och träffar människor som har erfarenhet av att ha förlorat sin oskuld många gånger, och Bitte Anderssons seriekaraktär förlorar heterooskulden.

  Följ också med till Bolivia, där transaktivisten Lucía Antonella ser tecken på att attityderna i samhället långsamt håller på att förändras. Leandro Schclarek Mulinari och fotografen Jesper Klemedsen träffade henne ett år efter att hon erkänts som kvinna av den bolivianska staten.

  Jesper Fundberg, lektor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola med inriktning mot idrott, etnicitets- och genusforskning, ser vältränade, muskulösa och adrenalinstinna idrottsmän röra vid varandra i extas – men alltid på »rätt« sida om »böggränsen«. Och Lina Afvander konstaterar att somrarna numera inte riktigt är som förr.

  God läsning och en riktigt skuldfri höst önskar Kom Ut.

   

   

   

   

   

  Mathilda Piehl & Malin Nord

  Print Friendly

  Kommentera