host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • Och skulden finns kvar

  Vad är en oskuld? Kom Ut rotar i begreppsdjungeln och passar på att spräcka hål på mödomshinnan en gång för alla.

  Text Suzann Larsdotter
  Bild Zaira Perdigon

  »Två ting äro vita, Tintomara – oskuld och arsenik«, så skrev Carl Jonas Love Almqvist, 1834. Och just kopplingen mellan oskuld och renhet, vithet, eller snarare kanske den mellan sex, synd och skuld går långt tillbaka. I svenska språket finns den bokstavligen inskriven i begreppet oskuld. Oskuld är den som ännu inte haft sexuellt umgänge med en annan person, särskilt gäller det vaginal penetration. Kuken i fittan är ju det riktiga sexet, och det mest syndfulla också, får man anta, eftersom när det första samlaget väl är genomfört återstår, ja vadå om inte skulden.

  Myter och föreställningar omgärdar vår syn på sexuell oskuld, och det är inte länge sedan man i Sverige punkterade vanföreställningen om att det finns en hinna som spricker vid första penetrationen, en hinna som markerar skillnaden mellan skuld och oskuld: mödomshinnan. Myten om denna hinna lever visserligen kvar i många miljöer, inte minst religiösa, men i sexualupplysningens Sverige har den transformerats till vad den verkligen är: ett slemhinneveck i slidmynningen. Det vanligaste är att ingen blödning uppstår vid den första penetrationen.

  Oskuld som begrepp lever kvar även om mödomshinnan inte gör det. Under den sexuella frigörelsen på 60- och 70-talet luckrades visserligen oskuldsidealet upp, men ungdomar fortsätter att förhålla sig till oskuld och bilden av den sexuella debuten som ett slags markör och mätare av livserfarenhet. Fortfarande är frågor runt bibehållen eller förlorad oskuld en vanlig fråga i tidningarnas och nätets sexspalter.

  Hur gammal var du när du gjorde din sexuella debut? När blev du av med din oskuld? När hade du sex första gången? Blir svaren detsamma på alla tre frågorna? Det beror helt på vad som avses med begreppen oskuld, sexuell debut och sex.

  Camilla Ivarsson, kurator på en högstadieskola, pratar om oskuldsbegreppet i sin sex- och samlevnadsundervisning med elever i 7:e och 8:e klass. Hon berättar att eleverna oftast inte har några andra idéer när hon frågar om det kan vara något annat än »kuken i fittan«, det här att »bli av med oskulden«

  – Enligt eleverna behövs en penetration för att bli av med oskulden. De tycker att någon som »bara« haft lesbiskt sex är oskuld hela livet. Det måste till ett »riktigt samlag« för att man inte ska vara oskuld längre. För de allra flesta i den åldern är inte smeksex, oralsex, analsex med mera samma sak som att bli av med oskulden, berättar Camilla.

  Samtalet runt oskuldens vara och icke vara bygger gärna på en heteronormativ syn där sex enbart innebär vaginala samlag, det vill säga penetrerande (penis i slida) samlag mellan några som definierar sig som man och kvinna. Oskuldsbegreppet stärker även föreställningen om att enbart vaginalsamlag är »riktigt sex«.

   

  Sex i sig är ett mycket oprecist begrepp. Bill Clinton, tidigare president i USA, hade sex med Monica Lewinsky, en praktikant i Vita Huset. När han senare konfronterades med Lewinskys vittnesmål sade han de numera ökända orden »I did not have sexual relations with that woman« (jag hade inte någon sexuell relation med den kvinnan). När han senare motbevisades försvarade han sig med att det enbart hade handlat om att hon sugit av honom, alltså hade inget sex förekommit.

  Ett liknande resonemang kan föras av vissa personer som säljer sex, som förnekar att de har sex med sina kunder. Istället menar de att det enbart handlar om vissa fetischistiska handlingar. Andra sexarbetare förnekar att de har sex även om de utför handlingar som innebär genital kontakt då de hävdar att de inte har mer sex med sina kunder än en skådespelare som spelar in en sexscen eller en sjuksköterska som rör en patients könsorgan. I detta resonemang spelar sexarbetaren enbart en roll som innefattar vissa former av kroppslig kontakt som tillfredsställer klientens sexuella fantasi eller lust.

  I sexualvaneundersökningar finns ofta frågor som: när hade du sex senast? Hur många gånger har du haft sex under den senaste månaden? Eftersom begreppet sex är så oprecist kan det bli svårt att svara utan att veta vad som efterfrågas: onani, samlag eller sex som leder till orgasm, nätsex eller oralsex?

  Robert Jacobsson, jobbar med radioprogrammet Ligga med P3. Han tycker att lyssnarna generellt är väldigt medvetna.

  – De menar oftast att den sexuella debuten kan ske på olika sätt. Men gemene man anser nog inte att oskuldsbegreppet är problematiskt. Jag tror att de flesta avser det första vaginala samlaget. Själv förknippar jag ord som oskuld, skuld och mödomshinna med olika religiösa grupper och kristna företrädare.

  Ett medicinskt problem uppstår då en tämligen vanlig skrivning på svenska landstings hemsidor har varit »Ska jag gå på cellprovskontroll om jag är oskuld?« Svaret som ges kan vara: »Nej, har du inte haft samlag behöver inte prov lämnas.«

  Men hur gäller det för kvinnor som enbart har haft sex med kvinnor? Är oskuld detsamma som att inte ha haft heterosexuellt samlag, eller samlag i största allmänhet? Är jag oskuld om jag haft mycket sex med fingrar, dildos och andra sexleksaker i fittan? Bör jag lämna cellprov? För mig, som arbetar med frågorna är svaret enkelt: Alla som har haft någon form av sexuell kontakt med någon annan oavsett kön bör lämna cellprov. Det framgår tyvärr inte i landstingens information. Exemplet visar också på trubbigheten i begreppet oskuld.

  Och om begreppet är så ihåligt och oprecist, är det inte bättre att var och en fyller det med sin egen mening? På nästa uppslag kan du läsa åtta personers egna berättelser om sin oskuld.

   

  ENKÄT: En person kan ha flera olika sexuella debuter. Kom Ut har samlat åtta oskuldsberättelser.

  Text Suzann Larsdotter
  Bild Marie Nordin

  BELLA: Bäst var när jag gjorde min flickvän gravid

  Ordet oskuld är för mig förknippat med »skuld« och det känns så förvirrande att sex och njutning skall kopplas ihop med det. Jag önskar att det kunde komma fram ett nytt ord istället. Alla mina första gånger har varit viktiga upplevelser. Det har varit erfarenheter som hjälpt till att definiera mig och min egen identitet. Jag avskyr dock när andra sätter en stämpel på mig utifrån hur jag har sex och vem jag väljer ha sex med. För mig var sex med en person som jag var kär i mycket större än första gången jag hade sex. Första gången jag hade sex med en kvinna var också större än alla de gånger jag haft sex med män. Det tillfället som jag hade sex med min sambo och gjorde henne gravid har varit den allra största upplevelsen, iallafall tills nu.

  ANNA: Vi turades om att vara killen

  Jag hånglade mycket som barn och jag vet inte riktigt när det blev »vuxet« eller på allvar. Det var med både tjejer och killar men med tjejerna var det mer för att öva, underförstått att vi skulle träffa killar senare och att det då skulle vara »på riktigt«. Vi turades om att vara killen men det var mest jag som fick vara kille, vilket jag inte hade något emot. Sedan blev det en väldigt glidande skala från hångel till petting och sex. I min gymnasieklass hånglade vi tämligen fritt, vi var många som hånglade med varandra. Vet inte riktigt när man kan säga att jag blev av med oskulden.

  LARS: Överskattat med kärlekssex

  Jag har haft sex ett antal gånger In Real Life men aldrig med en person som jag hyst kärlek till, det tycker jag är ganska överskattat. Jag har inget större intresse av att penetrera någon och söker hellre andra sätt att nå tillfredsställelse, detta är mycket enklare på nätet. Jag har relativt stora erfarenher av lesbiskt sex där jag är en kvinna på nätet. Många av mina lesbiska partners är också män i verkligheten. Där har jag också experimenterat med BDSM-sex, och jag gillar att bli beordrad och förvägras/tvingas till saker. En av de första upplevelser som verkligen väckte min nyfikenhet var när jag genomlidit en lång session av att förvägras sova och sedan blev beordrad att stå naken i ett hörn av rummet. Utan självstimulans fick jag då en orgasm så stark att jag förlorade min motoriska kontroll och bara vred mig i konvulsioner. Efter den andra orgasmen visste jag inte om jag kunde överleva en till. När jag såg på klockan och insåg hur sent det var, utlöstes en tredje. Detta var något helt fantastiskt!

  PETTER: Tre olika oskulder

  Jag har haft tre sexuella debuter som gjort skillnad i mitt liv. Det som utmärker dessa tillfällen är att jag efteråt kände att något var annorlunda än tidigare. Den allra tydligaste upplevelsen var när jag förlorade min BDSM-oskuld. Under en sexakt så slog plötsligt min partner mig på rumpan och frågade efteråt om det var skönt. Upplevelsen var fantastisk men det var pinsamt att njutningen blev så stor. En annan oskuld handlar om första gången jag penetrerade någon annan. Det var en helt ny upplevelse men njutningen var uppblandad med viss oro om jag gjorde rätt. Den tredje formen av oskuld handlade om när jag penetrerades vaginalt för första gången vilket antagligen är den gängse bilden av att förlora en oskuld. Nu när vi pratar så kommer jag på fler och fler oskuldstillfällen. Jag tänker också på första gången som jag höll en kuk i min hand, och första gången jag som man dejtade en tjej som var kortare än jag och jag fick kyssa någon genom att böja mig ner.

  KIM: Första oralsexet bäst

  Jag använder begreppet oskuld. Det finns liksom inget annat begrepp att använda, men jag tycker nog att man kan ha flera oskulder. Det var ändå första gången jag hade samlag med en kille som jag räknar som att jag förlorade oskulden. Senare när jag hade sex med en kvinna så var det också som att förlora en slags oskuld. Det jag minns som en av de starkaste upplevelserna är dock när jag fick oralsex första gången. Upplevelsen av en tunga mot klitoris var verkligen en wow-upplevelse och jag minns alla detaljer. Känslan var ny och den var väldigt häftig.

  SANIA: Det bara sprutade ut

  Jag tycker att oskuld är ett dåligt ord, det känns som det har någon form av religiös innebörd men det är svårt att hitta något annat bra ord. Den allra första oskulds-upplevelsen var samlagssex med en person med kuk. Det var första gången för båda, väl förberett och nästan klichéartat vackert. Det andra oskuldstillfället var med en person med fitta och det kändes som en extremt bra upplevelse. Sex med män var okej men det klart mest intressanta var kvinnor. Första gången jag blev fistad var nästan chockartad. Tjejen var så himla angelägen och pushade på så att jag gav med mig. Det blev en väldigt dubbelbottnad upplevelse, rent fysiskt var det njutningsfyllt men psykiskt så hann jag inte riktigt med. Hon var så uppspelt att det blev obehagligt. Det tog flera år innan jag vågade prova igen. Ett annat oskuldstillfälle inträffade när jag första gången låg med en person och hon lyckades stimulera mig till en fontänorgasm. Jag fick nästan en chock för jag var helt oförberedd och det bara sprutade ut. Jag skämdes för det blev vått överallt och min sexpartner skrattade så hon höll på att dö. Dagen därpå berättade hon detta för sin mamma och syster men hennes morsa sa bara »det blir roligare när man kan kontrollera det«.

  SEBASTIAN: Lyxigt bastuklubbsragg

  Jag är starkt kritisk till oskuldsbegreppet då det utgår från en tanke om patriarkalt ägande av kvinnor.  Själv använder jag inte begreppet »oskuld« utan säger istället »de första sexuella erfarenheterna med någon annan än mig själv«.  Första gången var när jag i ett sexuellt sammanhang smekte en annan persons könsorgan. Jag var 16 år och upplevelsen präglades av både förundran och seger. Det faktum att jag var någon som någon annan ville dela en intim kontakt med, var en mycket stor och stark upplevelse. En annan viktig sexuell erfarenhet var första bastuklubbsragget. Jag lämnade lokalen med en känsla av lyx och frågade mig själv om det verkligen kunde vara så enkelt att få sex.

  PIM: Jag kände inte min kropp

  Visst kan man förlora oskulden flera gånger! En kväll hamnade jag i säng med en kille och han började plocka av mig kläderna. Helt plötsligt insåg jag vart vi var på väg och jag försökte snacka mig ur det. Men han framhärdade och till slut gav jag upp. Han slickade mig och jag blev otroligt frustrerad av min kropps svek! Det var skönt och jag blev tänd, men jag ville egentligen inte. Han lyckades komma in i mig och det blev ett tråkigt och långrandigt samlag.

  Ett år senare sov en kompis över. På morgonen bad hon mig att slicka henne. Jag kände mig väldigt dum för att jag inte visste hur jag skulle göra. Men hon njöt och det var en helt okej upplevelse, ömsesidig och odramatisk. I många år efter det fortsatte jag att bara vara aktiv när jag hade sex med kvinnor. Jag kände inte min kropp, var främmande inför den, hade svårt att njuta och fann min tillfredsställelse i att få mina tjejer att njuta. När jag var närmare 30 år hade jag min första goda upplevelse med en kvinna. Ömsesidig, njutningsfull och hel. Då förlorade jag min oskuld för tredje gången. Då började jag njuta, 10 år efter det första tillfället.

  Print Friendly

  En kommentar till “Och skulden finns kvar”

  1. [...] har publicerat två artiklar i RFSLs tidning KOM UT om skuld och oskuld. Jag svarar på läsarnas frågor runt sex i Upsala nya Tidning och varje [...]

  Kommentera