host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • arkiv

  Kom ut inför Gunilla-förbud

  Bild: Faksimil från Dagens Media

  Just när hen-ordet tagit sig in i värmen i svensk nyhetstext vill DN:s chefredaktör sätta stopp för utvecklingen. Dagens Media rapporterar om ett mejl som gått ut med påbud från tidningens ledning till journalisterna att upphöra med användningen av ”hen”. Ordet har på rekordtid letat sig in i  sammanhang som inget har med queerpolitik att göra, till exempel som den språkligt rationella ersättningen till formuleringar som ”han eller hon”, men det gillas inte av Gunilla Herlitz.

  Kom Ut inför nu Gunilla-förbud. Att lyfta fram Gunilla Herlitz kan uppfattas som ett värdekonservativt politiskt ställningstagande. Därför förbjuder vi användandet av ”Gunilla Herlitz” i alla dess böjningsformer i nyhets- och reportagetext. Att använda orden i polemiskt syfte, för att göra en poäng, är dock fortfarande tillåtet.

  Det är viktigt att dessa termer inte normaliseras och tas upp som en naturlig del i svenskan. Det är också viktigt att vi som chefredaktörer ser till att detaljstyra språket i tidningen. Detta ska inte överlåtas till samhället och förändringsprocesser utanför vår kontroll.

  Exempel på tillåten använding av ”Gunilla Herlitz”:

  - När fundamenten för vårt samhälle rubbas i grunden, av krig eller könsneutrala pronomen, finns det sådana som Gunilla Herlitz att luta sig mot och det känns tryggt.

  Print Friendly

  59 kommentarer till “Kom ut inför Gunilla-förbud”

  1. Leo skriver:

   Vad skall vara alternativet istället? Vad skall vi säga istället för (namn utelämnat) ?

   • Tokyo skriver:

    Vederbörande? Hur känns den?

    Helt rätt av DN. Det är ingen jävel utanför en liten skara könsförvirrade individer i Stockholms innerstad som känner något som helst behov av den här typen av nyspråk.

   • Kenneth skriver:

    Vad är det för fel på det gamla beprövade ”den” ?

    /K

    • Emil skriver:

     Det är inte alltid helt bekvämt att använda ordet den på ett korrekt grammatiskt sätt, utan blir ofta till ”denna person” eller ”denna individ”, och då är det smidigare med ett könsneutralt och kort ord. Även om det kanske känns lite fel i munnen först.

     För övrigt är det ju en ganska bra benämning på folk som inte vill kategoriseras som ”han” eller ”hon”.

  2. Gustav skriver:

   Gäsp!

  3. Hugo Chavez skriver:

   Fan vad jag älskar DN.

  4. Alexander skriver:

   Aladeen?

  5. Jens Jonsson skriver:

   Istället för redaktörens namn uppmanas alla givetvis att använda Hen.

  6. Hen skriver:

   Jag motsätter mig all användning av mitt namn.

  7. Fredric skriver:

   Mycket moget år 2012.

  8. Anna skriver:

   Skäms Gunilla Herlitz! Överförmyndarfasoner.

  9. Martin K skriver:

   Jag vill inte bli kallad hen. Jag är en man, inte ett neutrum. Och inte en höna heller.

   • Victor skriver:

    Men Martin, ta din hen och slipa till intellektet nu! Ingen har någon anledning att benämna dig hen, det är märkbart tydligt med vilket sociokulturellt betingat pronomen du vill och bör benämnas. Det sista det här handlar om är dig. Try to think outside the cocks, som Nanna Johansson så galant formulerade det!

   • Anna skriver:

    Ja, könet kommer alltid först. Jag tänker också ALLTID på mig själv som kvinna i första hand, och inte som människa. Jag börjar till och med varje mening med: ”Hej jag är kvinna”. Det är nämligen väldigt viktigt för mig att alla vet att jag är kvinna. Vid närmare eftertanke ska jag nog byta mitt förnamn till Kvinna. Vem jag är som person spelar ju ingen roll. Jag är kvinna. PUNKT.

    • Bengt Held skriver:

     ”Jag tänker också ALLTID på mig själv som kvinna i första hand, och inte som människa.”

     Verkar vara en bra beskrivning av Mona Sahlin. :-) För övrigt hoppas jag alla som gillar användandet av hen och främst vill betraktas som människor är emot könskvotering till bolagsstyrelse etc. Men att begära konsekvens är ibland tydligen för svårt för vissa hen-anhängare till vänster och gröna. :-)

     Bengt

   • Derya skriver:

    Din kommentar gjorda min dag

   • Adam skriver:

    Och jag hoppas verkligen att du inte kallar dina eventuella/framtida barn för barn, utan för avkommor, då det är vad de är och inga jävla ladugårdar, som ju barn betyder på engelska. Vad nu det spelar för roll när man pratar svenska. Tydligen är det viktigt att kontrollera alla svenska ord så att de inte råkar betyda något på engelska, för det vore ju bara för hemskt.

   • Fia skriver:

    Men ditt eventuella barn är en lada och det är ok?

  10. Gunnilla skriver:

   Dn: Så konservativ, rasistisk, homofobisk och framförallt sexistisk att jag spyr varje gång jag öppnar den. När ledarskribenter använder sin makt och inflytande för att stampa och pissa på våldtagna flyktingbarn, så blir jag (hen) inte längre förvånad över något av den skit spyrs ut över detta dasspapper till tidning.

   I ett land där DN är oppinionsbildare är det inte konstikt att nasister (SD) väljs in i riksdagen!

   Skäms prenumeranter!

   • Daniel skriver:

    Stackars Gunnilla. Det måste vara svårt att vara så känslig och lättkränkt. Lever du i en plastbubbla med konstgjord atmostfär som smeker dig medhårs och lugnar dig hela tiden?

    På japanska betyder förresten ”hen” ”konstig, udda”, så jag skulle som japansktalande aldrig kunna använda det ordet på svenska….

    • Karl (hen, henan, honom) Rosenqvist skriver:

     Va, betyder det verkligen det? Det är ju askoolt. Hädanefter hänvisar jag till det.

    • Adam skriver:

     På svenska betyder hen ett mellanting av han och hon, dvs ett könsneutralt pronomen. På engelska betyder hen höna. På arabiska längtan. På nederländska dem. Att ord betyder olika på olika språk får du nog lära dig hantera om ditt språk inte ska (en musikstil) bli väldigt ordfattigt.

  11. [...] Tidningen Kom ut var inte sena med att svara, de förbjuder nu användning av orden “Gunilla” och “Herlitz” i tidningen. Kom ut-bloggens redaktion skriver; [...]

  12. Martin 2 skriver:

   Jag vill inte bli kallad ”han”. Jag är ju för i helvete ingen kinesisk dynasti.

  13. Peter skriver:

   Jag förstår inte vitsen med ordet ”hen”? Liksom, det finns han och hon. Hur ser en hen ut egentligen? Har de både och? Jävla påhitt o hitta på massa idiotiska ord!

   • Syntharen skriver:

    Så, om jag skriver skriver till dig såhär på internet med ett konstigt nickname, hur ska du referera till mig? Han? Jag kanske är kvinna. Hon? Jag kanske är man. Hen blir garanterat rätt. Det finns fler tillfällen då hen kan användas med stor framgång men jag stannar här.

    • Skuggan skriver:

     Vad sägs om att använda nicknamet personen valt? Alternativt skulle väl du kunna funka, Det finns flera andra bra ord att använda men jag stannar där.

    • Syntharinnan skriver:

     Du har ju dock redan indirekt givit dig ett maskulint namn så med största sannolikhet är du en karl.
     Synthar -en är den manliga formen av ordet.
     Synthar -innan den kvinnliga motsvarigheten.

     Det är fascinerande hur allmänheten i stort har ett så dåligt grepp om det svenska språket. Naturligtvis är jag långt ifrån fullärd men ta t.ex. de manliga och kvinnliga ändelserna som vi fortfarande har i vårt språk.
     Jag ser ofta att de kvinnliga ändelserna ”-a” används när det i själva verket handlar om en man, men även andra fall, t.e.x ”den kvinnliga författaren”, vilket är en omöjlig mening då en ”författar -en” är en maskulin ändelse.

     Och vi ska inte ens tala om särskrivningen som förekommer.
     Fotbollsmålvaktshandskesfärgnyansen är ett lysande exempel på ett ord som inte ska ”sär skrivas” ;)

  14. Kjellsson skriver:

   DN: ”Om ordet hen används är det svårt för våra läsare att ta till sig det som står i tidningen.” Då så. Då vet jag att jag i princip aldrig behöver ta till mig skriftlig information, då jag inte kan identifiera mig med han/hon. Ska bli skönt att slippa dagspressen. I synnerhet DN.

  15. han eller hon skriver:

   Om du frågar en hederlig svensk om han eller hon vill bli refererad till som ”hen”, så kommer han eller hon svara att han eller hon mycket hellre blir kallad ”han eller hon”. ”Hen” känns alldeles för effektiv.

  16. Linnea skriver:

   jag kommer aldrig kalla mina ungar för ”barn”, dom är ju för i helvete inga lador?!

  17. Raija Kemppainen skriver:

   Det här är ett typiskt exempel på hur begränsade vi människor är. Det gamla är det e-n-d-a rätta, och världen går bara under om det ändras. Nu blir svenskarna kastrerade och könslösa och gud vet vad om man rationaliserar språket lite …ÄR det verkligen omöjligt att tänka sig att i stället för att säga ”han eller hon” när man faktiskt inte vet könet på den man pratar om med ”hen”? Ibland använder man ju ”den” i sådana lägen. ..Är inte det märkligt? Den? Det är ju inte ens mänsklgt s.a.s …”den” används ju om djur och ting…
   Och sist men inte minst: i Finland har vi klarat oss bra med pronominet ”hän” i alla tider.. Hän = han/hon. Finns inga andra alternativ ens,

   Raija

  18. Rasmos skriver:

   Hen betyder Den på ångermanlandsbondska. Vilket ju passar jävligt bra egentligen, den är ju det könsneutrala pronomen vi redan har. Och he’ som skönt att hela lande börj på prat som nån från Gräsmyr.

  19. Andy skriver:

   det är ju bara ett pronomen, hur man man bli så upprörd över det??? ja, hur kan ni bli så upprörda att vi inte vill använda ert genuscertifierade hbtqzx-ord?? mycket märkligt :-)

   dessutom är det rent stilistikt ett satans fult ord.

  20. Oeran Alqis skriver:

   Gunilla har ju rätt för bövelen!

   Hen är ett överflödigt och onödigt ord.

  21. Veronica skriver:

   Jag vill inte bli kallad för hon. Jag är för tusan ingen köksinredning.

  22. jen skriver:

   Andy, stilistiskt fult? Hur då? Hur är det fulare än ”hon” eller ”han”? Kaaaaan det ha att göra med att du är bekant med de senare två det första är fortfarande lite främmande? Jag är fö inte alls upprörd över när folk inte vill använda ”hen”. Men det är ju skillnad på att inte använda, och att förbjuda. Ellerrrrr?

   • Andy skriver:

    jag tycker det e fult bara. allt behöver inte förklaras akademiskt. precis som jag tycker att gula hus är fula. eller betongförort. det tilltalar mig bara inte. har inget med konservatism att göra. jag anammar gärna nya ord, men helst utan påtryckngar från sveriges samlade kulturkommunistfeminister. vissa tycker analsex e bra, och visst håll på med det, men tvinga inte andra att syssla med den aktiviteten :-)

    • sus skriver:

     det är ju just det jen skriver – ingen tvingar dig att använda ”hen” men däremot så vill man på DN förbjuda den som vill det. enligt din liknelse så skulle alltså ingen få ha gula hus (eller analsex eller skriva hen) för att du inte gillar det.
     hur kan personer som är trygga i sin egen könsidentitet känna sig så hotade av en term som helt klart får fler att känna sig delaktiga? lustigt att det dessutom har funnits i finskan så länge!

     • Andy skriver:

      och vad i helvete har könsidentitet med ordet hen att göra? den gamla 90-talsklassikern kan du inte komma dragandes med.. Typ: hur kan du veta att du e hetero om du aldrig provat bögsex..? ja, hur kan jag veta att det smakar illa att äta bajs innan jag testat det? samma innehålslösa logik..

      skönt med förbudet. ni vet att ni inte tvingas läsa dn va? :-) valfrihet kan ibland vara rikitgt skönt…

    • Ingrid skriver:

     Själv tycker jag det är fult att inte börja meningar med stor bokstav och att skriva ”e” i stället för ”är”. Men inte håller jag på och gapar om det.

    • Bengt Held skriver:

     Andy

     Men ingen tvingar väl dig att använda ordet hen. Jag använder nästan aldrig ordet hen, i princip bara när människor uttryckligen vill det, men jag låter andra, må de vara transpersoner eller cis-personer (icke-transpersoner) göra det. Jag är så trygg i min identitet som man att det inte är något problem att folk använder ordet hen. Skulle någon använda ordet hen om mig, vilket faktiskt hände för någon månad sedan på en blogg som något fördomsfullt trodde jag ville bli kallad hen för att jag jobbar för HBT-rättigheter skrev jag bara en kommentar att hon gärna får kalla mig han, alla HBT-engagerade föredrar inte hen. Men jag blev inte ”kränkt” av att någon kallade mig hen, det finns andra betydligt värre saker som jag bli upprörd över, rasism, homofobi, grymheter i krig, att ett barn varje sekund dör pga svält, hen tillhör dock inte den gruppen.

  23. Ingrid skriver:

   Själv tycker jag det är fult att inte börja meningar med stor bokstav och att skriva ”e” i stället för ”är”. Men inte håller jag på och gapar om det.

  24. Bengt Held skriver:

   Nu prenumererar jag inte på Dagens Nyheter, eller någon annan tidning för den delen. Men är det vanligt att journalister använder ordet hen i artiklar i tidningen, ni som prenumerar på DN kanske kan avslöja det. Jag är verkligen inte någon vän av att slentrianmässigt använda hen, använder själv det bara om någon utryckligen vill bli kallad det. Men jag har också svårt för att folk bli upprörda för att någon använder hen istället för ”han eller hon” eller vederbörande. Språkes utvecklas, det handlar inte om att göra alla könlösa utan om man ska använda ”han eller hon” eller hen som tar mindre utrymme. Hur det kan bli ett queerpolitiskt ställningstagande (som om det vore fel i sig på en privatägd liberal tidning). Att förbjuda ordets användande ger dåliga vibbar på en liberal tidning oavsett vad man i sak tycker om ordet hen.

  25. rikard skriver:

   jag förstår inte riktigt meningen med HEN??
   tidigare har vi väl skrivit HAN när könet är okänt och det har fungerat jättebra.
   hen känns lite fult och precis som Gunilla säger queerpolitiskt och framförallt väldigt feministiskt så det har vi inget behov av i svenskan.

  26. Alex skriver:

   Traditionellt anses ”hon” vara det korrekta när man i en text talar om människan som art.
   Likaså används ordet ”den” då kön ej är den definierande faktorn, alternativt en mycket enkel omskrivning, t.ex. ”personen i fråga”.

   Inga som helst problem.

   • Bengt Held skriver:

    ”Likaså används ordet ”den” då kön ej är den definierande faktorn, alternativt en mycket enkel omskrivning, t.ex. ”personen i fråga”.”

    Alex att kalla någon för ”den” är nedlåtande och oartigt. Visst kan man använda ”personen i fråga” eller ”han eller hon”, det senare använder jag oftast, men vad är det för hemskt om några använder ”hen” som alternativ?

  27. Aliide skriver:

   De senaste inläggen visar ju med största tydlighet att vi har ett lucka i det svenska språket aka ett könsneutralt pronomen!

   ”Den” om människor är förkastligt, Och Rikard, ”han” som könsneutralt pronomen? Varken hon eller han är helt uppenbart könsneutrala pronomen. I en text där vi inte vet könet, könet inte spelar någon roll eller andra ställen vi skriver hon/han, ska vi då ersätta det med den/det för att vara könsneutrala? Nja.

   Hen är både en förenkling av språket och fyller en uppenbar lucka, svenskan är ett av ganska få språk som saknar ett könsneutralt pronomen.

   Likväl saknades ett vardagligt ord för en flickas könsorgan, tills snippa blev motsvarighet till snopp. Nu finns det i SAOL. Ordet fanns inte när jag var barn under sent 70- och 80-tal. När började ordet dyka upp? Jo, ungefär i mitten av 2000-talet! Idag vedertaget!

   Så vem vet när ett könsneutralt pronomen tågar in i det svenska språket, för hur man än vrider och vänder så saknas det! Och jag hörde det igår nämnas som just ett sådant… Språket utvecklas trots bakåtsträvare som anser att motsatsen är det önskvärda.

  28. eller hur skriver:

   Skall ta första bästa flicka/dam och tillkalla denna person hen och sedan förklara att det är för att jag inte kan se om du är man eller kvinna, detta kommer bli underhållande.

  29. Jens skriver:

   ”Gunilla Herlitz” i alla dess böjningsformer i nyhets- och reportagetext. Att använda orden i polemiskt syfte, för att göra en poäng, är dock fortfarande tillåtet.” Haha hur kan du likna ett egennamn vid ett ideologiskt laddat ord?

  30. Hen skriver:

   Tycker om ”Hen”. Det är laddat med extra anonymitet vilket borde göra det lättare att undgå att hittas om man måste refereras till i akter etc och har skyddad identitet.
   OM jag citeras någonstans så behöver jag inte känna att någon dömer ut mina ord pga mitt kön, dvs det blir lättare för lyssnaren att inte omedelbart förkasta innehållet.
   Alla tjatar om könstillhörighet och hur fult det är men fatta hur praktiskt det är i myndighetssammanhang och i det allmänna internet-sammanhanget.
   Så ok, det finns folk som tycker det är larvigt. JAG tycker det är larvigt att inte hitta lösningar som faktiskt fungerar bara pga att folk tycker att ett ord är fult.
   Vill ni ha riktigt fula ord, säg till. Jag kan massor som är godtagna i svenska språket men som är 200 ggr fulare än det där.

  31. Inga-Stina skriver:

   Ur engelsk synvinkel blir det ju lite konstigt. För att hen betyder höna. :) (jag får väl lite skratt när jag snart åker dit. Och berättar om det.) Idén har såklart kommit från finskan. Min mamma berättade för mig att dom där sen länge inte har nåra ord för ”hon” eller” han”. Utan bara ett. Hän! (med kort ä.) Ser dom inte skillnad på män och kvinnor? (tyckte hon,) JAG tolkade det som att dom tycker att alla är MÄNNISKOR. (dom gav ju också kvinnor rösträtt redan 1906.) Jag berättade det för alla möjliga kvinnor jag kände. (skribenter, feminister m.fl.) Det kanske är jag som ligger bakom detta nya ord! (genom att ha sått ett frö, en idé.)

  32. Fingal B Olsson skriver:

   Ordet ”människa” är femininum. Om man avser en människa av ospecificerat kön går det utmärkt att använda ”hon”. Att införa ett utpekande ”hen” för ”de där som inte är rikigt normala” är en objektifiering som är åt h-e. Själv är jag (i stort sett) en hetero kille som inte skulle bry mig om någon kallade mig ”hon”/”henne” – men att bli betecknad som en ”det där” eller en ”hen” är något annat.

  Kommentera