host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • Politisk pionjär

  Anna Grodzka är en av de första personerna i det konservativa Polen som pratar öppet om transsexualism. I höstas kom hon in i den polska riksdagen. Det gör henne till en av de första öppet transsexuella riksdagsledamöterna i hela världen.

  Bild Anna Wahlgren

  Jag har alltid känt mig som kvinna, men fram tills för några år sedan var min kropp en mans. Redan när jag var 11 år visste jag att jag, innerst inne, var Anna. Men jag visste också att jag var tvungen att dölja det för omvärlden. Att ständigt låtsas fick mig att känna mig oerhört ensam.

  Ändå var mitt liv bra på många vis. Jag hade en underbar fru och en fantastisk son och framgångarna avlöste varandra. Men hela tiden kände jag en sorg över att jag inte kunde leva så som jag egentligen ville. Till slut insåg jag att jag inte ville dö som man. Att jag äntligen ville bli mig själv.

  Att byta kön var inte ett enkelt beslut. När jag blev kvinna på riktigt hade jag varit man i 56 år. Jag var tvungen att ge upp mycket av det som tidigare var mitt liv. Min fru ville inte acceptera mitt val och vill fortfarande inte ha kontakt med mig. Många släktingar bröt med mig och i samband med könskorrigeringen fick jag reda på att mina föräldrar, som varit döda sedan flera år tillbaka, egentligen adopterat mig. Jag återfann min biologiska familj, hade det inte varit för dem och för min son hade jag varit helt ensam.

  När jag till slut verkligen blev Anna kände jag mig så lätt till sinnes, så lycklig över att inte längre behöva låtsas. Men att juridiskt byta kön i Polen är en lång process och det sker inte på ett humanitärt sätt. Man måste stå inför domstol. Föräldrarna blandas in, även om man är vuxen. Det gjordes en film om min förvandling, Transakcja. Den fick ett positivt mottagande.  Jag överdriver inte när jag säger att jag har fått tusentals mejl och telefonsamtal från folk som tycker att det är fantastiskt att någon i Polen vågar visa hur det faktiskt är.

  Jag har alltid kämpat för transsexuellas rättigheter, jag var till exempel med och startade föreningen Trans-Fuzja. När jag blev tillfrågad om jag ville vara med i det nystartade partiet Palikotrörelsen, såg jag det som en chans att fortsätta min kamp. Såväl jag som Robert Biedron, som nu är den första öppet homosexuella riksdagsledamoten, stod högt upp på partiets riksdagslista. Det är bra att folk får se att vi är helt vanliga personer. I valet i höstas fick Palikotrörelsen 10 procent av rösterna.

  Det är viktigt att vi i hbtq-rörelsen i Polen slår oss samman eftersom vi har gemensamma mål.  I Polen försöker kyrkan eliminera dessa personer från samhället. Två killar eller två tjejer kan till exempel inte hålla varandra i handen offentligt. Vi måste ändra polackernas och samhällets syn på hbtq-personer. Men vi försöker också få till lagändringar som innebär att hbtq-personer får samma rättigheter som alla andra. Visst tar jag hårt på alla negativa kommentarer jag får från folk för det händer inte sällan. Men jag är ändå optimistisk, Polen förändras hela tiden i rätt riktning.

  Berättat för: Matilda Shayn

  Print Friendly

  En kommentar till “Politisk pionjär”

  1. christine zawall skriver:

   Hej,

   Jag heter Christine och har mycket gemensamt med Anna Gradzka. Språk och vilja att leva som den jag är.
   I Sverige är det möjligt, i Polen mindre möjligt. Jag har bott i Sverige 43 år.

   Jag skulle vilja träffa dig Matilda Shayn, tyvärr så går det inte att träffa Emma Kjellander. Jag har givit ut 4 böcker i Polen under pseudonim DOBROMIR.

   Där jag ägnar en av böckerna helt och hållet åt lesbisk kärlek.

   snälla hör av dig, hels på telefon: 08-668 44 49.

   Vänliga hällsningar,

   Christine.

  Kommentera