host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • Trista besked från juridiken

  Bild: Anna Fock

  REBS DAGBOK. Sommaren bjuder på komplicerade samtal om sex och BDSM ur ett juridiskt perspektiv. 

  JUNI

  Sommaren inleddes med att jag dansade den sista delen av jazzkoreografin The Big Apple. Fyra timmars träning blev till tre minuter hetsig dans med 20-30 personer som försöker dansa synkroniserat.

  Nästa projekt blev att åka till HBTQ-festivalen i Göteborg, i år som moderator för ett panelsamtal om sexaktivism i Göteborg. Samtalet blev helt okej, även om det kom på villovägar. Som så många andra brottas den göteborgska sexaktivismen med en del sexfientlig byråkrati, hyresvärdar och allmänt moraliserande. Samtalets slutsats blev att sex och sexualiteter måste få ta plats i det allmänna, men inte så att det kränker någon annans rätt att slippa ta del av offentligt knullande. Detta blir förhoppningsvis inte den allmänna slut- satsen, utan en tes som samtalet kan tas vidare från.

  JULI

  Chocken och sorgen över händelserna i Norge ligger som ett helt separat spår. Det står inte i min kalender men färgar minnena av juli och sommaren. Nu verkar det överflödigt att förklara händelseförloppet, men den 23 juli behövdes det, när jag och delar av den utvidgade familjen satt i soffan i timmar för att titta på direktsänd norsk tv. För att förstå, och för att dela upplevelserna av att vara helt nära en massaker på människor och ett attentat mot en ideologi.

  AUGUSTI

  Först Pride, sedan sömn. En av årets Prideinsatser var som paneldeltagare. Temat var BDSM-utövande ur ett juridiskt perspektiv och jag var där som juridikstudenten som skulle leverera de tråkiga svaren på frågorna. Varför kan man inte ur ett juridiskt perspektiv samtycka till grov misshandel (eller ens misshandel av normalgraden) och vad kan hända om man har en BDSM-praktik som ”är” grov misshandel?

  Svar: Staten måste respektera allas rätt till privatliv, men har också ett ansvar att se till att personer inte mördar och misshandlar varandra. Individer har inte rätt att erbjuda sitt liv till någon annan och det är inte tillåtet att döda den som går med på det. Det är inte heller tillåtet att grovt misshandla den som går med på det. Problemet är att det finns en massa situationer som också ”är” grov misshandel som inte är straffbara – till exempel våldssporter. Allt beror på hur saken ses – om agerandet anses okej i det aktuella samhället och om riskerna som tas är okej. Än så länge är inte BDSM en sådan sak, men kanske i framtiden.

  Det börjar bli kallare, jag har haft sommarlov i snart tre månader. Den sista augusti släpps boken Det är vår tid nu att vara trans i en tvåkönsvärld, som RFSL Stockholm ger ut och som jag skrivit en text om trans och namn/pronomen i. Även om balkongodlingen vissnar känner jag mig helt redo för hösten!

   

  Print Friendly

  Kommentera