host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • Kompisjuridik

   

  Vänner som bor tillsammans – vad säger lagen? Kom Uts jurist Klas Bjuremark svarar på frågor.

  Bild Sanna Borell

   

  Skriv avtal som vänner

  Om man inte är gift eller sambo men äger en sommarstuga tillsammans, vad gäller då om någon måste dra sig ur/om man blir osams?

  SVAR: Det är en komplicerad fråga när man äger något tillsammans. Som lagstiftningen ser ut är det också väldigt viktigt att de som äger tillsammans försöker att reglera frågan. Allmänt kan man säga att det är bättre att försöka komma överens om hur till exempel ett ägandeförhållande ska upplösas när man fortfarande är vänner. Gör man inte det kan det bli svårt om man befinner sig i en separation.

  Den som står på en lagfart är normalt den som anses som ägare till ett hus. Om du är osäker på om du står på lagfarten till din sommarstuga kan du ringa inskrivningsmyndigheten och fråga, uppge då bara fastighetsbeteckningen.

  Om man inte är gift eller sambo men äger en fastighet tillsammans blir samäganderättslagen tillämplig. Samäganderättslagen reglerar frågorna om ägarna själva inte har skrivit ett avtal om vad som ska gälla. Min rekommendation är alltid att man skriver ett avtal eftersom samäganderättslagen bland annat ger en ägare rätten att tvinga fram en försäljning av det gemensamma. En sådan situation ska man definitivt undvika.

   

  Kollektivboende utan skydd

  Vad gäller om man har en hyresrätt tillsammans och vill flytta isär?

  SVAR: En hyresrätt kan i princip inte ”ägas”. Detta eftersom en sådan rent juridiskt inte har något marknadsvärde. Detta ställer till stora problem i till exempel Stockholm eftersom alla vet att hyresrättslägenheter i praktiken kan vara värda stora summor pengar. Att det sedan är olagligt att sälja ett hyreskontrakt förändrar ändå tyvärr inte verkligheten.

  Om två personer som är gifta eller sambo har ett hyreskontrakt tillsammans och förhållandet upphör ska lägenheten i princip, om någon av dem begär det, i en bodelning tillskiftas den ”som har störst behov av den”. Detta kan ställa till stora problem och för att undvika det kan man till exempel skriva ett samboavtal eller ett äktenskapsförord.

  Om det nu istället skulle vara så att ett kollektiv bor i lägenheten uppstår många frågor om medlemmarna i kollektivet skulle bli ovänner. Vem står på kontraktet till lägenheten? Kan det vara så att någon av dem som bor i kollektivet är sambo eller maka med någon annan i kollektivet? Är någon av dem som är sambo eller maka den som står på kontraktet? Den som står på kontraktet är också den som i princip har ett avtalsförhållande med hyresvärden och är också den ende som rimligen skulle kunna göra anspråk på kontraktet. Ett kollektiv kan inte i sig vara gifta och det är heller inte ett samboförhållande som lagen ser det.

   

  Ingen diskrimineringsgrund

  Om man är vänner och står i bostadskö har värden rätt att neka en kontrakt för att man inte är partner?

  SVAR: Ja i princip, så funkar dessvärre juridiken. Jag tror inte att någon egentligen skulle invända mot att bland annat familjerätten till sin grund är heteronormativt utformad. Så ser det helt enkelt ut. Problemet blir då hur juridiken ska tolkas när verkligheten inte är organiserad enligt normen. Svaret blir helt enkelt att om värden inte har villkor kan vänner stå i kö tillsammans. Man kan dessvärre inte heller påstå att det är diskriminering i lagens synvinkel man har blivit utsatt för. Detta eftersom vänskap inte är en diskrimineringsgrund som till exempel kön.

  Klas Bjuremark, Kom ut:s juridikexpert, är jur. kand. och verksam på Advokat- firman Salmi & Partners i Stockholm, där han tar emot fall som rör allt ifrån familjerätt till affärsjuridik.

  Print Friendly

  Kommentera