host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • Familjelycka

  Thomas Beatie med äldsta dottern Susan.

  Thomas Beatie med äldsta dottern Susan.

   

  Kristna fundamentalister har önskat honom död, men den värsta kritiken visade sig komma från hbt-rörelsen själv. Thomas Beatie blev världskänd som mannen som blev gravid.

  Text Jonah Nylund
  Bild Jimmy Eriksson

  Bilden på transmannen Thomas Beatie, med höggravid mage, publicerades första gången 2008 och spreds världen över i rekordhastighet. Då var han gravid med sitt första barn Susan, sedan dess har Thomas Beatie, med familj, genomlevt ett mediedrev samt mottagit en uppsjö av hatmejl och hot. Men han har också fött två barn till, skrivit en bok och rest till Sverige för att invigningstala på Stockholm Pride.

  När Kom Ut träffar Thomas Beatie har han redan varit i Sverige i tio dagar och på frågan om hur hans tid i Sverige varit ler han nyförälskat.

  - Vi älskar Stockholm! Folk har kommit fram till oss på gatan och sagt saker som ”Tack för att du kom, ditt tal var så inspirerande” eller ”Jag såg dig på TV, Sverige välkomnar dig!” Det har varit fantastiskt. Sen har min yngsta son tagit sina första steg här, faktum är att vi håller på och kollar upp vad kriterierna är för att kunna flytta hit.

  Responsen hemma i USA har sett helt annorlunda ut, där har stödet från den politiskt organiserade hbt-rörelsen lyst med sin frånvaro.

  - Jag tror att en stor anledning till att hbt-Sverige omfamnat vår berättelse är att ni slåss för att steriliseringskravet ska avlägsnas. Men min berättelse passar inte in i den politik som den organiserade hbt-rörelsen i USA driver. Folk förstår inte vidden av den juridiska process som jag och min fru Nancy gått igenom och frågan har betraktats som något som bara rör oss personligen.

  Då det konstaterats att Nancy inte kunde få barn, efter att hon opererats för endometrios, bestämde sig Thomas för att bli gravid. Han besökte han nio läkare innan han hittade någon som var beredd att hjälpa honom och när barnet väl föddes uppstod problem med födelseattesten. Thomas registrerades först som mamma, med följd att hans fru Nancy registrerades som pappa. Då misstaget upptäcktes registrerades de som ”föräldrar”, vilket samkönade par registreras som i USA. För att Nancy skulle registreras som mamma och Thomas som pappa var de tvungna att anlita en jurist och adoptera sina egna barn i domstol.

  En kvinna sa till och med att hon hoppades att jag skulle dö under förlossningen, berättar Thomas Beatie.

  - En kvinna sa till och med att hon hoppades att jag skulle dö under förlossningen, berättar Thomas Beatie.

  Thomas och Nancy kontaktade de stora hbt-organisationerna för att få hjälp med de juridiska aspekterna långt tidigare. De ville försäkra sig om att det inte skulle bli problem med just födelseattesten och att deras äktenskap skulle förbli juridiskt intakt, men de hänvisades till att anlita en jurist privat.

  Thomas skrev en artikel som publicerades i hbt-tidningen The Advocate. Där publicerades också bilden på Thomas med den gravidmage som gjorde honom till en världssensation. I artikeln berättar han bland annat om den diskriminering han mötts av från läkarkåren.

  - Efter det gick allt väldigt snabbt. Det spreds så mycket lögner och galenskap om mig på internet att jag till slut, för att reda ut alla missförstånd, bestämde mig för att medverka på The Oprah Show.

  - När media attackerade oss fanns hbt-rörelsen inte där. Detta trots att man på den ultrakonservativa tv-kanalen Fox News Station sa saker som att Susan skulle födas med tre ögon, de kallade mig för freak och en kvinna sa till och med att hon hoppades att jag skulle dö under förlossningen.

  Den hätska tonen fanns också på nätbaserade hbt-forum och den amerikanska hbt-rörelsen blev, enligt Thomas själv, hans skarpaste kritiker.

  - Som om själva tanken på att vilja bilda familj var ett svek. Det finns delar av vårt community som vill skaffa familj men det finns också ett stigma kopplat till transpersoner, de förväntas inte bilda familj och i synnerhet inte skaffa biologiska barn. Många transpersoner vill inte heller att frågan ska blandas in i deras kamp. De tror att de ska drabbas av fördomen att de inte är riktiga män eller kvinnor om de inte genomgått underlivskirurgi.

  - Det spreds så mycket lögner och galenskap om mig på internet, säger Thomas Beatie.

  - Det spreds så mycket lögner och galenskap om mig på internet, säger Thomas Beatie.

  Thomas gick igenom sin transition i slutet av 1990-talet, men avbröt sin testosteronbehandling 2006, efter åtta år, för att försöka bli gravid. Han slutade tvärt och märkte först ingen skillnad, men allt eftersom tiden gick förlorade han muskelmassa och kroppsbehåring. Mensen kom tillbaka redan efter tre månader, men Thomas ville vänta med graviditeten för att försäkra sig om att kroppen var fri från testosteron.

  Det händer att Thomas kontaktas av andra transmän som vill bli gravida eller som redan blivit det. Många vill skynda och få det överstökat.

  - Det oroar mig, man måste tänka på konsekvenserna för fostret. Jag har hört om fall där transkillar blivit gravida bara ett par månader efter att de slutat med hormoner, eller som tagit testosteron under graviditeten. De borde verkligen konsultera en läkare, inte för att läkarna vet så mycket, men ändå. Det tar tid för hormoner att verka, när man tar testosteron förändras kroppen i en långsam process, detsamma gäller när man slutar. Problemet är att eftersom det inte finns någon forskning på gravida män så finns inga riktlinjer för vad man bör och inte bör göra. Men från en rationell ståndpunkt så är mina rekommendationer i alla fall att vänta lite.

  En del läkare har uttryckt förvåning över att Thomas blev gravid så lätt. Ibland kan äggstockarna förtvina av testosteronanvändning och då kan man inte få barn.

  - Jag antar att jag haft tur. Första gången jag blev gravid var det med trillingar (Thomas fick senare utomkvedshavandeskap) så uppenbarligen släppte min kropp ifrån sig många ägg i början. Man föds ju med ett visst antal ägg och efter att jag tagit testosteron under så många år blev de nog hyperstimulerade när jag slutade.

  När Thomas födde Susan tog förlossningen 48 timmar.

  - Hon var helt enkelt så stor att jag nästan inte klarade av att krysta ut henne. Jag sprack, både uppåt och neråt. Förlossningen rev upp det som jag betraktar som min phallos och det gjorde ont i månader efteråt. Transmän har mycket större klitoris än kvinnor och fysiskt sett blev jag lite skadad.

  - När jag tog bort mina bröst  sade läkaren att mina bröstkörtlar och förmåga att producera mjölk var borta. Men när jag blev gravid producerade jag mjölk, dock inte tillräckligt för att amma, och jag har fått tillbaka känseln i bröstvårtorna.

  Thomas tror att det finns fler aspekter av graviditeten som kan vara påfrestande för transkillar, till exempel den hormonella berg- och dalbana som det innebär att ta testosteron, sluta och sedan hantera gravidhormoner.

  - Min kropp gick igenom förändringar som nog kan vara obekväma för en del. Den minskade muskelmassan var det mest påtagliga, samt förändringar i ansiktet. Jag startade med testosteron igen för fyra månader sen och börjar redan se ut som jag gjorde innan. Jag ser porerna i huden igen och mitt kroppshår har börjat komma tillbaka.

  Thomas Beatie slutade med testosteron i fem års tid och blev gravid fyra gånger. Men han ser, enligt honom själv, trots det fortfarande ut som en man.

  - Testosteron har verkligen långsiktiga effekter. Jag tvivlar på att jag någonsin skulle se ut som jag gjorde innan, även om jag aldrig mer tog hormoner.

  Under graviditeten medverkade Beatie i Oprah Winfreys talkshow och blev känd över världen som »den gravida mannen«.

  Under graviditeten medverkade Beatie i Oprah Winfreys talkshow och blev känd över världen som "den gravida mannen".

  FAKTA/ Thomas Beatie

  Ålder: 37.
  Bor: Phoenix, Arizona.
  Lever med: Fru Nancy och deras tre barn Susan, 3 år, Austin, 2 år och Jensen, 1 år.
  Gör: Äger och driver företaget Define Normal som trycker t-shirts. Han och frun Nancy, som är bodybuilder, vill starta eget som personliga tränare.
  Övrigt: Har skrivit en självbiografisk bok, Labor of Love, som kom ut 2008.

  Print Friendly

  En kommentar till “Familjelycka”

  1. [...] För mig och alla andra som fick möjligheten att höra Thomas Beatie tala om sina barn och sin familj på Pride i somras blir det fattade beslutet om fortsatt tvångssterilisering helt ofattbart. Beatie gjorde på senare delen av 90-talet en  könskorrigerande behandlingar och ändrade sitt  juridiska kön men behöll sina reproduktiva organ. Han har nu fött tre barn och lever tillsammans med dem och sin fru. En av anledningarna till att han besökte Sverige var att han ”ville visa våra lagstiftare vilken vacker familj en transsexuell man har kunnat skapa med sin fru.” Läs mer om deras familjelycka i KOM UT! [...]

  Kommentera