host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • Apflickorna och sexualiteten

  Mathilda Paradeiser

  Mathilda Paradeiser som Emma i Apflickorna. Bild: Atmo Produktion AB

   

  Sällan har vi sett en skildring av flickors sexualitet där makten så tydligt ligger hos flickorna själva. De är sina egna subjekt, aldrig objekt. Männen är förpassade till periferin.

  Dramat blir till i ett elektriskt fält mellan vännerna Emma och Cassandra, i ett lika ovanligt som vackert grepp att gestalta begär mellan kvinnor.

  Josefine Adolfsson, som skrivit manuset med filmens regissör Lisa Aschan, är nöjd med att filmen är så öppen för olika läsningar.

  – Det roligaste jag har läst om filmen är en recension i Psykologtidningen där en kritiker klagar på att det inte finns tillräckligt med stoff för att tolka varför karaktärerna i filmen beter sig som de gör. Sedan räknar de upp ett antal olika möjliga förklaringar och scenarion. Då tycker jag att man har lyckats.

  Josefine Adolfsson betonar vikten av att lämna luckor för människors egen fantasi.

  – Det är inte manusförfattaren som ska tolka åt biografpubliken.

  I filmen brottas Emmas lillasyster Isabella med sin förälskelse i den mycket äldre kusinen Sebastian. Hon plockar fram barnvaktspengar ur underkläderna att ge till honom och frågar samtidigt om han inte kan följa in på hennes rum, i en slags kollapsad Lolitagestaltning. En del har ondgjort sig över pressbilden av Isabella liggande på golvet iklädd en leopardbikini, berättar Josefine.

  – Men det är precis det vi vill åt. Hur sjukt allt blir i ett samhälle som sexualiserar barn och laddar barns sexualitet genom att ständigt skicka ut dubbla budskap.

  Print Friendly

  Kommentera