host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • Ledare #4 2010: Att stjälpa stora lass

  För dem som är bekanta med internationell hbt-juridik är namnet Toonen välkänt, för att inte säga legendariskt. Han stämde staten Australien och lyckades förpassa landets sista sodomilag till papperskorgen, 1991. Efter detta har fallet ”Toonen v. Australia” förekommit i alla domar i hela världen, där sodomilagar varit uppe till prövning. Så sent som för ett år sedan i Indien, då miljardlandet avkriminaliserade samkönade sexuella handlingar. Vi blev nyfikna på personen bakom namnet och letade upp Nicholas Toonen, aktivisten som startade en våg av avkriminalisering i världen.

  Tyvärr tvingas fortfarande hbt-rörelser i många länder att kämpa mot sodomilagar.

  I Sverige är lagen ett minne blott, homosexuella handlingar avkriminaliserades 1944. En fråga som förenar hbt-rörelsen globalt är däremot yttrandefriheten – rätten att uttrycka sig fritt. Det gäller rätten att vara en öppet arbetande hbt-organisation, att organisera och delta i prideparader, och en mer bortglömd men central del av just yttrandefriheten, nämligen rätten att få uttrycka sin person och könsidentitet precis som man vill.

  Vi skriver om Johanna, en av de hittills få som gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen med hänvisning till ”könsöverskridande identitet och uttryck”, något som varit möjligt i Sverige i enbart två år.

  I denna fråga saknas ännu ett fall liknande Toonen – ett viktigt prejudikat avgjort av en internationell instans på global nivå – som slår fast att diskriminering av transpersoner kränker universella konventioner om mänskliga rättigheter. För att det ska bli möjligt krävs det modiga – och tålmodiga – personer som kan driva fall, men också en stor och hängiven rörelse som sluter upp bakom konstaterandet att mänskliga rättigheter är till för alla.

  Vi zoomar in på yttrandefrihet i årets sista nummer av Kom Ut, där vi också kommer in bakom kulisserna under Elisabeth Ohlsson Wallins resa till Jerusalem, som resulterade i utställningen med samma namn. God läsning och på återseende 2011!

  Karin Lenke & Malin Nord

  Karin Lenke & Malin Nord

  Print Friendly

  Kommentera