host=www.tidningenkomut.se

Komut-bloggen

Kom Ut läggs på is

Kom Ut tar efter nummer 2/2013 ett utgivningsuppehåll som varar resten av året. Om och på vilket sätt tidningen återuppstår efter det är ännu oklart. Anledningen till uppehållet är RFSL:s ...

Svar på Interfems öppna brev

Med anledning av händelser vid RFSL Stockholms årsmöte publicerade Kom Ut  ett öppet brev från Interfem, adresserat till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse.  Nedan publiceras ...

Öppet brev till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse

Med anledning av händelserna vid RFSL Stockholms årsmöte har vi skickat ett öppet brev adresserad till RFSL Stockholms styrelse och RFSL:s förbundsstyrelse samt till RFSL:s tidning Kom Ut. Vi h ...

Gifta – men snart skilda åt

    ...

Sverige utvisar Karim till Uganda

vid ett återvändande". När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstatera ...
 • Toppmeny

  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Om kom ut!
  • Taltidning
  • Blogg
  • Annons


 • Oändlig erotik

  Suzann Larsdotter har läst den erotiska novellsamlingen Skamlöst, och tycker att den speglar oändligheten i sexualiteten.

  Text Suzann Larsdotter
  Bild Zaira Perdigon

  Erotik är definitivt ingen lätt genre att skriva i. Den är tvärtom en av de svårare då balansgången mellan att hamna i det mer vulgära porrnovellsträsket och de litterärt fjärmande texterna, som inte skapar någon känsla i kroppen, är svårbalanserad. Charlie by Kabusa har gjort ett lyckat försök med Skamlöst som består av arton erotiska noveller av lika många författare.

  Här finns Sara Lövestams suggestiva och mycket erotiska myt om ett möte i skogen. Hela novellen bygger upp en erotisk förväntan och längtan av åtrå och lust och författaren leker med läsaren som med någon som retas i ett sexuellt möte. Elin Grelssons novell Saltlakrits skapar stark erotik med mörkare stråk av tomhet, sexuella möten som sker utan att personer våga ge sig hän med både kropp och själ. I flera av novellerna går det inte att urskilja könet på personen och några använder begreppet hen istället för han eller hon. Ajohan Lahti lyckas genom sitt vackra språkbruk måla upp erotiska möten där könet inte har någon betydelse utan där heta kroppars möten står i fokus: ”men när jag letar efter dina våta strandängar finner jag istället en erigerad och hård yta som motsäger ditt ansiktes skönhet.”

  Den största behållningen av boken är alla de fantastiskt olika erotiska mötena mellan olika personer vilket speglar oändligheten av alla sexualiteter som finns. Till sist, fungerar den som onaniunderlag? Ja, det gör den, på grund av just mångfalden som finns så kan nog många hitta en novell som passar just dem.

  Skamlöst – erotiska noveller
  Redaktörer: Gustav Almestad och Erika Söderström
  Förlag: Charlie by Kabusa

  Erika Söderström, redaktör, är avsikten att boken ska fungera som onaniunderlag eller är den litterära upplevelsen viktigast?
  Det behöver inte stå i konflikt med varandra! Eftersom Skamlöst är en erotisk novellsamling vill jag gärna att folk ska bli upphetsade av att läsa den och det tror jag att de blir, men avsikten är inte att den enbart ska fungera som onaniunderlag. Läsaren ska både kunna bli upphetsad och samtidigt få en bra läsupplevelse på andra sätt.

  Erika Söderström

  Erika Söderström

  Erika Söderström, redaktör för Skamlöst : är det fult att skriva för att göra människor kåta?
  Nej! Det är absolut inte fult, vilket många verkar tycka, och det är någonting jag vill vara med och ändra på i och med Skamlöst (förhoppningsvis kommer det även ut mer erotisk litteratur på Charlie framöver). Kåthet är någonting positivt. Erotisk litteratur ska inte vara mer generande eller fult att skriva än en deckare. Möjligen tvärtom.

  Vad är skillnaden mellan Skamlöst och annan erotisk litteratur?
  Den största skillnaden är att novellerna i Skamlöst rör sig bortanför det heteronormativa. Skamlöst visar på självklarheten i att det finns en mångfald olika begär och en uppsjö av erotiska blickar.

  Kommer boken att fungera lika bra på de som inte själva är queer, eller saknar typ 60 poäng genusvetenskap?
  Boken är inte skriven för en specifik läsekrets och kunskaper såsom högskolepoäng i genusvetenskap behöver man definitivt inte ha, men i och med att den uttalat går bortom heteronormen så har den queera publiken visat störst intresse.

  Vilka reaktioner har ni fått?
  Vi har fått bra reaktioner på Skamlöst av just läsare som känner att den här sortens litteratur har saknats på marknaden, att det har funnits en brist på icke-straight erotisk litteratur. Däremot har responsen från pressen ifråga om recensioner varit väldigt liten trots att buzzen kring boken började långt innan boksläppet. Kanske finns det en ovilja i att recensera erotisk litteratur, eller möjligen en okunskap i fråga om hur det ska göras.

  Print Friendly

  2 kommentarer till “Oändlig erotik”

  1. Virginia skriver:

   Kloka ord av en modig person. Jag beundrar denna kvinna och dennes arbete oerhört.

  2. Minna Skrivare skriver:

   Kan inte låta bli att tipsa om en annan bok om kvinnlig erotik, ”Mannen i fönstret och andra noveller”, av undertecknad. Det är 18 känslostarka och stundom kontroversiella noveller som inte lämnar någon oberörd.

   http://www.diktonius.se/?page_id=4

  Kommentera